WONINGEN
Keypoints
- Beleggingsvolume blijft laag, aanvangsrendementen stabiliseren
- Duidelijkheid over huurregulering aanstaande
- Schaarste op huurmarkt houdt aan
- Huizenprijzen stijgen verder door
- Langzame stijging bouwkosten
Volumes blijven laag
De activiteit op de beleggingsmarkt voor Nederlandse huurwoningen bleef in het eerste kwartaal op een laag niveau. Het beleggingsvolume, op basis van voorlopige cijfers van RCA, kwam uit op circa € 500 miljoen. Aangezien door na-meldingen het volume waarschijnlijk nog verder zal oplopen is dit volume vergelijkbaar met de € 650 miljoen in dezelfde periode in 2023. Historisch gezien zijn de volumes echter nog steeds laag: in het eerste kwartaal van 2019, gedurende de piek van de beleggingsmarkt, was het volume drie keer zo groot als nu. De verhoogde activiteit van institutionele en buitenlandse beleggers viel op in het eerste kwartaal van 2024. In 2023 waren het voornamelijk particuliere beleggers die beleggingsobjecten aankochten, in veel gevallen met een uitpondstrategie.
BELEGGINGSVOLUME WONINGEN (2010=100)
Bron: RCA (2024), bewerking Achmea Real Estate
Tekenen van bodemvorming
De prime aanvangsrendementen bleven in het eerste kwartaal van 2024 stabiel. Hiermee komt er voorlopig een einde aan acht kwartalen van stijging van de prime aanvangsrendementen. In totaal groeiden de aanvangsrendementen sinds begin 2022 met circa 150 basispunten wat aanzienlijke druk heeft gelegd op de waardering van residentieel vastgoed. Doordat de risicovrije rente licht toenam daalde de spread weliswaar in het eerste kwartaal maar bleef deze nog wel boven de 200 basispunten (bron: C&W). Doordat de aanvangsrendementen stabiel blijven en de rentes naar verwachting niet verder zullen stijgen lijkt er sprake te zijn van een voorzichtige bodemvorming in de markt. Daarnaast wordt er steeds meer duidelijkheid verwacht over huurprijsregulering wat de onzekerheid bij beleggers zal wegnemen. De gemiddelde aanvangsrendementen van huurwoningen in bezit van institutionele beleggers stegen nog licht in het vierde kwartaal van 2023 (bron: MSCI). Cijfers over het eerste kwartaal komen later beschikbaar, maar gezien de ontwikkeling bij de prime rendementen lijkt stabilisatie hier ook waarschijnlijk (bron: C&W).
AANVANGSRENDEMENTEN EN SPREAD WONINGEN
Bron: MSCI, Oxford Economics, C&W (2024), bewerking Achmea Real Estate
Duidelijkheid over regulering en snelle stijging markthuren
De afgelopen jaren was er veel onzekerheid op de woningbeleggingsmarkt vanwege de toenemende regulering. De verlenging van de wetgeving over de beperking van de contracthuurgroei is inmiddels aangenomen door de Eerste- en Tweede Kamer. Tot 2029 wordt de contracthuurgroei voor geliberaliseerde huurwoningen in Nederland beperkt op CPI+1%. In het geval dat de CAO lonen lager liggen dan de CPI wordt CAO+1% gehanteerd. Het wetsvoorstel Betaalbare Huur, die de aanvangshuren van middenhuurwoningen reguleert, is door de Tweede Kamer aangenomen en zal naar verwachting ook in het tweede kwartaal door de Eerste Kamer behandeld gaan worden. Hiermee komt er ruim twee jaar na de aankondiging van de wet eindelijk duidelijkheid voor institutionele beleggers.
De woningschaarste op de huurmarkt houdt aan, de financiële leegstand bleef in het vierde kwartaal van 2023 historisch laag op 1,2 procent. De interesse in huurwoningen is dan ook groot, getuige ook de vele aanmeldingen voor nieuwbouwcomplexen. Het gevolg van de lage leegstand is dat de markhuurprijzen met 5,8% gestegen zijn ten opzichte van een jaar eerder. Nog nooit stegen de markthuren zo hard sinds het begin van de MSCI kwartaalindex in 2008. Door de lage nieuwbouwproductie is de verwachting dat de markthuren blijven stijgen. Cijfers over het eerste kwartaal komen later beschikbaar (bron: MSCI).
KOOLHOVEN BUITEN - TILBURG
Bron: Achmea Real Estate
Koopmarkt blijft goed presteren
De huizenprijzen zijn in het eerste kwartaal van 2024 nagenoeg stabiel gebleven ten opzichte van het vierde kwartaal. Vergeleken met een jaar eerder stegen de prijzen met 9,1 procent. Dit blijkt uit cijfers van de NVM. Het aantal transacties daalde met 18 procent ten opzichte van een kwartaal eerder, net als het aanbod dat met 15 procent daalde. Doordat het aantal transacties harder daalde dan het aanbod steeg de krapte-indicator: een potentiële huizenkoper heeft in het eerste kwartaal de keuze uit 2,4 woningen ten opzichte van 2,0 in het vierde kwartaal. Een jaar geleden was dit nog 3,2. De NVM-cijfers zijn gebaseerd op de gemiddelde transactieprijs en geven een grove, maar actuele indicatie van de huizenprijsontwikkeling. De prijsindex bestaande koopwoningen (PBK) van CBS en Kadaster geeft een nauwkeurigere maar vertraagde indicatie. De eerste kwartaalcijfers zijn nog niet bekend maar op basis van de verwachting van Oxford Economics zal de PBK in het eerste kwartaal met ruim 2 procent stijgen. De Eigen Huis marktindicator, die het vertrouwen van de consument in de woningmarkt toont, toont sinds juni 2023 een stijgende lijn. In januari lag deze met 85 punten op het hoogste niveau sinds juli 2022 (100 is ‘neutraal’ op een schaal van 0 tot 200).
INDEX KOOP- EN HUURPRIJZEN NEDERLAND (2015=100)
Bron: MSCI, Oxford Economics, Kadaster (2024), bewerking Achmea Real Estate
Bouwkosten stijgen langzaam
De bouwkosten voor nieuwbouwappartementen zijn in het vierde kwartaal met circa 0,7 procent gestegen. Op jaarbasis was de groei circa 2,5 procent wat langjarig een normale ontwikkeling is. Prijzen voor aluminium en hout stegen licht in het eerste kwartaal, overige prijzen bleven stabiel. Daarnaast stegen de lonen uit de CAO bouwnijverheid met 3,5 procent per 1 januari 2024. Doordat de lonen medio 2024 nogmaals zullen stijgen met eenzelfde percentage is de verwachting dat de bouwkosten dit jaar met circa 2 procent zullen gaan stijgen. Een grote onzekerheid hierbij zijn de energiekosten, door de onrust in het Midden-Oosten zorgt een mogelijke stijging hiervan voor hogere bouwkosten. De aanbestedingsindex steeg met 0,6 procent in het eerste kwartaal. Door een dalend aantal bouwvergunningen starten er minder projecten waardoor de concurrentie toeneemt, wat kostendrukkend werkt. De verwachting van IGG is dat de werkvoorraad verder zal afnemen en de aanbestedingsindex hierdoor minder snel zal stijgen dan de bouwkosten (bron: IGG).
BOUW- EN AANBESTEDINGSINDEX (2015=100)
Bron: IGG (2024), bewerking Achmea Real Estate
Vooruitblik
Voor de rest van 2024 wordt verdere stabilisatie op de beleggingsmarkt verwacht. Doordat de rentes gelijk blijven zullen de aanvangsrendementen niet meer verder oplopen en zal waardegroei vooral bepaald worden door het directe rendement. Verwachte duidelijkheid over regulering, met name de Wet Betaalbare Huur, zal zorgen voor meer zekerheid in de markt. Hierdoor kunnen de beleggingsvolumes weer licht toenemen doordat institutionele en buitenlandse beleggers meer activiteit zullen gaan vertonen. De huurmarkt blijft door de enorme krapte goed presteren waardoor stabiele huurgroei mogelijk blijft en het risico op leegstand laag is. Het toenemende uitponden van beleggershuurwoningen gecombineerd met de tegenvallende nieuwbouwproductie zal de schaarste van huurwoningen alleen maar doen toenemen. Ook op de koopmarkt is de schaarste merkbaar, door de hard stijgende lonen en licht dalende (hypotheek)rente is de verwachting dat de leegwaardes van woningen in 2024 weer zullen gaan stijgen.
Deel deze pagina