WONINGEN
Keypoints
- Huizenprijzen stijgen weer
- Huren fors hoger, leegstand blijft laag
- Risicovrije rentes duwen aanvangsrendementen verder omhoog
- Bouwkostenstijging vlakt af, aanbestedingsindex daalt
Huizenprijzen stijgen weer
In het derde kwartaal zijn de huizenprijzen opnieuw gestegen, blijkt uit cijfers van de NVM. Ten opzichte van een kwartaal eerder lag de gemiddelde transactieprijs van bestaande woningen 1,7 procent hoger. Nu de huizenprijzen voor het tweede kwartaal op rij zijn gestegen, lijkt de daling - die eind 2022 inzette - definitief voorbij. De forse stijging van de hypotheekrentes in het afgelopen jaar zijn inmiddels ingeprijsd en wordt gecompenseerd door stijgende lonen en lage werkloosheidscijfers. Het aantal transacties lag fors lager in het derde kwartaal: 18 procent minder dan een jaar eerder, 9 procent op kwartaalbasis. Het aanbod daalde met 7 procent ten opzichte van het tweede kwartaal. Hierdoor daalde de krapte-indicator opnieuw. Een potentiële huizenkoper heeft nu de keuze uit 2,6 woningen, waar dit in het vorige kwartaal nog 2,7 was. Ook de nieuwbouwprijzen stegen licht met 0,3 procent. De NVM-cijfers zijn gebaseerd op de gemiddelde transactieprijs en geven een grove, maar actuele indicatie van de huizenprijsontwikkeling. De prijsindex bestaande koopwoningen van CBS en Kadaster geeft een nauwkeurigere, maar vertraagde indicatie. Aan de index voor het derde kwartaal wordt nog gerekend, maar op basis van de verwachting van Oxford Economics zal deze met ongeveer 0,5 procent stijgen.
De Eigen Huis-marktindicator, die het vertrouwen van de consument in de woningmarkt toont, steeg in september tot 77 punten (100 is ‘neutraal’ op een schaal van 0 tot 200).
INDEX KOOP- EN HUURPRIJZEN NEDERLAND (2010=100)

Bron: Kadaster, MSCI, Oxford Economics (2023), bewerking Achmea Real Estate
Tekort aan huurwoningen stuwt huurprijzen
De markthuren van woningen in bezit van institutionele beleggers lagen in het tweede kwartaal 3,8 procent hoger dan een jaar eerder. De leegstand steeg licht, maar blijft nog steeds ruim onder de 2 procent en is daarmee historisch laag. Dit toont de krapte op de huurmarkt. De nieuwbouw van huurwoningen stagneert en veel particuliere beleggers verkopen woningen vanwege de kabinetsplannen voor huurregulering. Gecombineerd met een lage werkloosheid zorgt dit voor een hoge vraag naar huurwoningen. De leegstand van door institutionele partijen beheerde huurwoningen bleef dan ook in het tweede kwartaal laag. Derde kwartaalcijfers zijn nog niet beschikbaar (bron: MSCI).
PIRAMIDES - AMSTERDAM

Bron: Achmea Real Estate
Nog geen beweging op beleggingsmarkt
Het beleggingsvolume van Nederlandse huurwoningen is in het derde kwartaal opnieuw op een laag niveau blijven steken van circa 0,4 miljard euro, zo blijkt uit voorlopige cijfers van RCA. Hoewel er in het derde kwartaal altijd relatief weinig activiteit is, was dit het laagste kwartaalvolume sinds 2014. Met name de gestegen rentes zorgen voor lagere interesse in vastgoed, daarnaast is er nog steeds geen duidelijkheid over de regulering van huurprijzen in Nederland. Verschillende buitenlandse partijen hebben aangekondigd hun woningportefeuilles in Nederland af te bouwen. Dit doen zij mogelijk door verkoop van woningen aan particulieren, maar verkopen aan andere beleggers zullen het beleggingsvolume in de komende kwartalen verhogen.
BELEGGINGSVOLUME WONINGEN PER KWARTAAL (€ MILJARDEN)

Bron: Kadaster, MSCI, Oxford Economics (2023), bewerking Achmea Real Estate
Aanvangsrendementen stijgen verder
De aanvangsrendementen voor huurwoningen (prime Amsterdam) zijn in het derde kwartaal opnieuw gestegen met 25 basispunten ten opzichte van het tweede kwartaal. Door de gestegen risicovrije rentes liggen de prime aanvangsrendementen nu in totaal 120 basispunten hoger. Doordat de risicovrije rentes in het derde kwartaal tot boven de 3 procent zijn gestegen, is het de vraag of de stijging van de aanvangsrendementen voorbij is. Ook de gemiddelde aanvangsrendementen van huurwoningen in bezit van institutionele beleggers bleven in het tweede kwartaal van 2023 oplopen, inmiddels liggen deze ongeveer 70 basispunten hoger dan begin 2022 (bron: MSCI). Cijfers over het derde kwartaal komen later beschikbaar, maar gezien de ontwikkeling bij de prime rendementen lijkt een verdere stijging richting de 5 procent vrijwel zeker.
AANVANGSRENDEMENTEN WONINGEN

Bron: C&W, MSCI (2023), bewerking Achmea Real Estate
Bouwkostenstijging vlakt af
De structurele bouwkosten voor Nederlandse nieuwbouwwoningen zijn in het derde kwartaal licht gestegen met ongeveer 0,2 procent. Op jaarbasis is de stijging ongeveer 4,5 procent. De aanbestedingsindex, waarin ook winst en risico van de aannemer zijn verwerkt, bleef in het derde kwartaal stabiel. Bouwbedrijven hebben door de lagere bouwactiviteit last van leeglopende orderportefeuilles. Op jaarbasis steeg de aanbestedingsindex nog wel met 2,7 procent. Bouwadviesbureau IGG Bouweconomie verwacht dat de bouwkosten in het komende jaar nog blijven doorstijgen, ook door stijgende loonkosten. De groei zal echter minder groot zijn dan voorgaande jaren en meer de langjarige inflatie volgen. Voor de aanbestedingsindex wordt wel een lichte daling verwacht, waardoor de kosten voor nieuwbouw voor beleggers dus iets dalen (bron: IGG).
NEW BROOKLYN (ALMERE) IN AANBOUW

Bron: Achmea Real Estate
Vooruitblik
Naar verwachting zullen de huizenprijzen de komende tijd een stabiele of licht stijgende ontwikkeling doormaken waarbij de hoge hypotheekrentes deels gecompenseerd worden door loonstijgingen. Door de vertragingen in de nieuwbouwmarkt blijft er schaarste aan koopwoningen. Ook op de huurmarkt blijft de krapte aanhouden, de schaarste zal hier nog harder toenemen door het uitponden van huurwoningen. In tegenstelling tot de gebruikersmarkten blijft de beleggingsmarkt het de komende kwartalen nog zwaar hebben. De verder gestegen risicovrije rentes zorgen voor opwaartse druk van de aanvangsrendementen en veel beleggers houden nog een afwachtende houding door de onzekerheid over de regulering van de huurwoningmarkt.
Deel deze pagina